‘De tedere verteller’ van Olga Tokarczuk: zeldzame blik achter de schermen

Tijdens de lockdown bundelde de Poolse Nobelprijswinnaar Olga Tokarczuk twaalf essays en lezingen, geschreven tussen 2008 en 2020. Tokarczuk maakte naam met complexe en omvattende romans, maar in haar eerste boek na de bekroning door de Zweedse Academie, nu bijna vijf jaar geleden, ontpopt ze zich als begenadigd essayiste. Hoewel Tokarczuk vooral reflecteert op haar schrijverschap, behandelt ze ook actuele thema’s zoals dierenleed en ethisch reizen. In de vurige ode aan literaire vertalers en haar ‘korte geschiedenis van mijn lezen’ etaleert ze haar kennis en grote belezenheid.

De rode draad in deze rijke bundel is een onwankelbaar geloof in de kracht van verhalen. Voor Tokarczuk is een schrijver dan ook ‘de uitverkoren kunstenaar’. Haar in de Nobelprijstoespraak opgevoerde concept van ‘de tedere verteller’ (een alziende, empathisch betrokken vertelinstantie) is de sleutel tot het begrijpen van Tokarczuks visie op het creatieve schrijfproces. In andere lezingen gaat ze uitgebreid in op haar drijfveren, de psychologie van de verteller en het ontstaan van haar personages. Deze zeldzame blik achter de schermen, vol anekdotes en persoonlijke beschouwingen, biedt een unieke inkijk in de schrijverskamer. Iedere bladzijde van ‘De tedere verteller’ ademt Tokarczuks grenzeloze liefde voor de literatuur, als auteur én als lezer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s